Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η Προστασία των Αδέσποτων είναι Πρωτίστως Δική μας Ευθύνη


Το 2004, επί τη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, άρχισαν να εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα προκειμένου να εκπολιτιστεί η Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, το αστικό τοπίο άρχισε να αναδιαμορφώνεται προς το καλύτερο, με βαμμένα ή καλυμμένα κτίρια, καθαρούς δρόμους, έντονη αστυνομική παρουσία, καλύτερη εξυπηρέτηση και φυσικά …λιγότερα αδέσποτα ζώα.

Η βελτιωμένη αισθητική ωστόσο, δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, καθώς μετά τη λήξη του ευτυχούς γεγονότος που κόστισε απροσδιορίστου ποσού δις ευρώ, το «θεαθήναι» είχε πια λίγη σημασία για τους εκπροσώπους της πολιτείας. Στο κάτω-κάτω, ποιος μας έβλεπε τώρα; Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι μας, είχαν πια αποχωρήσει.

Ο πρόσκαιρος εκπολιτισμός άρχισε να φθίνει προς χάριν της προϊούσας παρακμής, κραυγαλέο στοιχείο της οποίας, αποτέλεσε η επιστροφή των αδέσποτων στο «φυσικό τους χώρο», δηλαδή στους δρόμους της Αθήνας. Αδιαμφισβήτητα, η πολιτεία στο σύνολό της, αδιαφορεί για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων, καθιστώντας μας σαφές ότι ο εκπολιτισμός των ιθυνόντων δεν φτάνει μέχρι αυτό το σημείο.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η πολιτεία πλέον δεν φέρει καμία ευθύνη, στο κάτω-κάτω, επιτέλεσε «επάξια το χρέος της». Η ευθύνη για την παράταση ενός καίριου κοινωνικού ζητήματος μετατίθεται αυτομάτως υπό την ευθύνη των πολιτών, υπό την ευθύνη αυτών που εκλέγουν τους αντιπροσώπους της πολιτείας. Υπό αυτή την έννοια δεν εξαπολύω κατηγορώ προς κανένα άλλο, παρά μόνο προς εμένα και προς εσένα, παρά μόνο προς εμάς! Γιατί εκεί που απουσιάζει η πολιτεία, οφείλει να δίνει το παρόν ο πολίτης ή αλλιώς η λεγόμενη κοινωνία των πολιτών.

Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι ζούμε σε ένα απολύτως τεχνητό περιβάλλον, το οποίο διαθέτει ελάχιστα εναπομείναντα στοιχεία από το φυσικό μας περιβάλλον, ανάμεσα στα οποία είναι και οι εξημερωμένοι τετράποδοι φίλοι μας; Και καλά εμείς αντικαταστήσαμε τη συλλογή των καρπών και το κυνήγι των θηραμάτων με το μανάβικο και το κρεοπωλείο, στους πιστούς μας φίλους, όμως , τι επιλογή αφήσαμε;

Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι τα αδέσποτα επιβιώνουν σε ένα απολύτως τεχνητό περιβάλλον, χωρίς πανίδα για να κυνηγήσουν και χωρίς πηγές για να ξεδιψάσουν;

Αναρωτηθήκατε ποτέ, πόσο χυδαία εγωιστικό είναι να περιποιούμαστε τον εαυτό μας από την κορυφή ως τα νύχια με πάσης φύσεως αισθητική παρέμβαση και να απολαμβάνουμε τον υλισμό σε όλο του το χυδαίο μεγαλείο, αδιαφορώντας ευσυνείδητα για το αδέσποτο που λιμοκτονεί ή αφυδατώνεται μπροστά στα μάτια μας;

Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι συνυπάρχουμε με άλλα πλάσματα της Φύσης, τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε και να περιθάλπτουμε;

Αν απαντάτε καταφατικά στα παραπάνω ερωτήματα, σας ενθαρρύνουμε να υπογράψετε στη λίστα που θα επιδοθεί με τη μορφή υπομνήματος στους πολιτικούς εκπροσώπους όλων των κομματικών παρατάξεων και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σκοπός μας, αρχικά, είναι να διεκδικήσουμε από την πολιτεία τη σύσταση ειδικών επιτροπών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιλαμβάνονται της προστασίας και της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων. Στη συνέχεια, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την Προστασία των Αδέσποτων. Το εγχείρημά μας είναι φιλόδοξο, ευελπιστούμε όμως ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση όλων όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για τα αδέσποτα που περιφέρονται εγκαταλειμμένα και αβοήθητα στους δρόμους των πόλεων.

10 σχόλια:

  1. Εδώ είμαστε. Σημαντικό κείμενο, αλλά ποιος, πόσοι, δίνουν σημασία; Έχει μαλλιάσει η γλώσσα και το πληκτρολόγιο μερικών ανθρώπων, αλλά οι τσοπαναραίοι (τη νοοτροπία) Έλληνες, δε χαμπαριάζουν μια. Ό,τι φάνε, ό,τι πιούνε κι ό,τι ψηφίσουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω: για να γίνει η οργάνωση που λες θα πρέπει να συμπλεύσουν και όλα τα φιλοζωικά σωματεία, κάτι που θεωρώ δυσκολο. Εκτός και αν γίνει από ανθρώπους εκτός σωματείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε έρθει σε επαφή με τρία καταφύγια, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας συντονιστικός φορέας. Είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα,παρόλα αυτά, πολλά άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είμαι σίγουρη ότι το εγχείρημα μπορεί και πρέπει να γίνει. Υπάρχουν μονοπάτια που ούτε καν τα γνωρίζουμε. Να φανταστείς ότι διατίθενται κονδύλια ακόμη και από την ΕΕ, αλλά ποιος τα βλέπει..Σκέφτομαι, αρχικά, να συλλέξουμε χιλιάδες υπογραφές και να επιδώσουμε ένα υπόμηνα προς πάσα κατεύθυνση. Χαίρομαι που θέλεις να συμβάλεις, και σε ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ σε ευχαριστώ για την απάντηση.
    Δεν ξέρω αν είσαι καινούργια στο χώρο, εγώ είμαι αρκετά χρόνια και γνωρίζω πολλά. Και από αυτά που γράφεις και από πάρα πολλά άλλα. Εκτός από τα κονδύλια που λες, η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι πως η Ε.Ε έχει στείλει τελεσίγραφο στο Υπουργείο να λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα όπως κάθε ΕυρωπαΪκή πόλη, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για την περίθαλψη τους, τις στειρώσεις, την ενημέρωση του κόσμου και λοιπά.
    Το κρατάνε μυστικό το τελεσίγραφο, δεν ξέρω αν έχεις δει το έγγραφο, εγώ το είχα λάβει.
    Οι πιέσεις που λες μέσω υπογραφών όπως και χιλιάδες άλλα πράγματα έχουν γίνει και γίνονται σχεδόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
    Μιλάμε για πολύ χοντρόπετσο κράτος, γι αανήθικους ανθρώπους απέναντι σε κάθε είδους ζωή, φαντάσου στα ζώα. Φυσικά, δεν έχει πολιτικό χρώμα αύτό που λέω, μην το μπερδέψεις. Εμπειρικό χρώμα έχει.
    Έχουν πέσει πολλές προτάσεις στο τραπέζι για το τι μπορεί να γίνει προκειμένου να τους πιέσουμε.
    Δεν υπάρχει συμφωνία σε κάτι.
    Θα πρέπει ίσως να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κάποιες κυρίες μιας ηλικίας, ζωόφιλες που έχουν πρόσβαση στο υπουργείο και λύνουν και δένουν. Αυτές με αρχηγό την κα. Ιωάννα Γκαραγκούνη θέλουν τ ααδέποτα στου ςδρόμους, εναντιώνονται στα καταφύγια και τις υιοθεσίες στο εξωτερικό και σε πολλά άλλα. Θεωρούν ότι είναι πανίδα της πόλης (τρέλα με κορδέλα) και τα έχουν πάρει υπό την "προστασία" τους.
    Όλο αηδίες εισηγούνται στο Υπουργείο και οι αηδίες αυτές βολεύουν γι αυτό εισακούγονται.
    Είμαι πάντα τασσόμενη στο πλευρό όσων προσπαθούν να δοθεί μια λύση, αλλά με τις υπογραφές δεν ξέρω αν θα γίνει τίποτα,αν και βέβαια θα υπογράψω.

    (Το υπουργείο εδώ και χρόνια παίρνει λεφτά για τα αδέσποτα και τα προωθει αλλού, γι αυτό και το τελεσίγραφο. Κάποιοι Δήμο που δίνουν χρήματα για στειρώσεις, τα δίνουν από τα δικά τους ταμία. Καμιά φορά, τσιμπάνε και κανένα φραγκάκι από το Υπουργείο. Με το σταγονόμετρο κα με χαρτούρα γραφειοκρατική ανελέητη.
    Και ένα άλλο ωραίο : το υπουργείο θεωρεί τις γάτες άγριο είδος και οι Δήμοι δεν καλύπτουν στειρώσεις. Και εντάξει, να το δεχτώ αυτό. Αλλά υπάρχει καμία ενημέρωση έστω σε όσους έχουν γάτες, για τη στείρωση;
    Το ξέριες ότι έρχεταιμια ομάδα Άγγλων γιατρών κάθε 4 μήνες και κάθε μέρα ταξιδεύει σε άλλη πόλη της Ελλάδας όπου στειρώνει όλη μέρα γάτες δωρεάν;
    Εθελοντής τους πληρώνει τα έξοδα κα ιαυτοί παρέχουν δωρεάν εργασία.
    Το Greek Anaml Rescue επίσης, που εδρέυει στο Λονδίνο πληρώνει κάποια καταφύγια και έξοδα σε στειρώσεις και θεραπείες εθελοντών φιλόζωων.

    Αλλά το Ελληνικό κράτος τίποτα.

    Γνωρίζουμε καλά ότι επειδή τα σωματεία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα άπό το 2000 έχουν κάνει σημαντικό έργο με τις στειρώσεις και αδέσποτο δεν θα υπήρχε στο δρόμο. Όλα τα αδέσποτ α προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα, όλα από μη στειρωμένα οικόσιτα και δεν γίνεται ούτε μια ενημέρωση τουλάχιστον από αυτό το απαίσιο κράτος.

    Αυτά προς το παρόν στη διάθεση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Greek Animal Rescue ήθελα να γράψω, τώρα είδα πως μου βγήκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oι υπογραφές είναι τυπικό κομμάτι, αλλά χρειάζονται. Το ουσιαστικό είναι
    το σωστό στήσιμο της ΜΚΗ με δυνατό καταστατικό (το οποίο ερευνάται από
    δικηγόρο φίλη μου), και φυσικά να απαρτίζεται από άτομα που έχουν
    ισχυρή θέληση και δύναμη λόγου. Εγώ είμαι καινούργια στο χώρο, τόσο των
    blog, όσο και της προσπάθειας αναφορικά με την προστασία των ζώων. Αυτό
    που διαπιστώνω, ως προς το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται οργάνωση και
    ένα καλό "management". Η επαφή μου με φιλόζωους που θέλουν να βοηθήσουν
    έγινε τυχαία μέσα fc, όπου έγραψα ένα σχόλιο σε ένα group προτείνοντας
    την ιδέα. Το ένα έφερε το άλλο, επικοινώνησαν με ΚΑΖ και τώρα προσπαθώ
    να το διευρύνω όσο μπορώ με όποιο μέσο δύναμαι. Ένα από αυτά είναι και
    το blog. Αν ήμουν και εγώ άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού ιδεώδους και
    είχα βολευτεί σε κανένα Δήμο, ίσως να υπήρχε και άλλος τρόπος, αλλά δεν
    είμαι και, συνεπώς, δεν υπάρχει. Αυτό ωστόσο είναι παντελώς ασήμαντο αν
    εκτιμήσει κανείς τη δύναμη που μπορεί να έχει η Κοινωνία των Πολιτών.
    Κάτι το οποίο, δεν το γνωρίζουμε στην Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρη ότι
    μπορούμε να το μάθουμε. Είναι τραγική η κατάσταση και πρέπει να την
    αλλάξουμε. Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο πολλών και
    σημαντικών αλλαγών (δεν αναφέρομαι στα οικονομικά), σε διεθνές και
    ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει ξεκινήσει ένα ρεύμα αναθεώρησης και
    επαναπροσδιορισμού της κοινωνικής πραγματικότητας ..καιρός να έρθει και από τα μέρη μας. Μια παγιωμένη κατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστή. Π.χ. πριν από δύο αιώνες τα σφαγεία και τα βυρσοδεψία βρίσκονταν μέσα στις πόλεις..οι άνθρωποι περπατούσαν πάνω στα αίματα. Τότε τους φαινόταν λογικό…Έτσι και σήμερα, πράγματα που φαίνονταν λογικά, έχουν πάψει από καιρό να είναι. Δεν είναι λογικό να φτιασιδώνομαι μέχρι τελευταίου ευρώ και να μη με νοιάζει που το αδέσποτο λιμοκτονεί, ενώ θα μπορούσε να χορτάσει με 50 cent. Εμένα μου φαίνεται παράλογο. Τα πάντα έχουν γίνει ανθρωποκεντρικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ίχνος αλτρουισμού. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι ρευστή, εξ ου και μεταβαλλόμενη. Τώρα, αν εδώ γουστάρουν να τη βλέπουν πάντα μπλε ή πράσινη, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι πέραν των δυνατοτήτων μου να το ερμηνεύσω! Και προς θεού, μακριά από μένα οι ιδιαίτερες πολιτικές προτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα κάποια κείμενα από blog σου Τσαούσα και πρέπει να σου πω ότι αν και παραείναι "ρεαλιστικό" για την ιδιοσυγκρασία μου (είμαι λίγο «φαντασμένη») μου αρέσει πολύ σαν άποψη. Μέσα από την απομυθοποίηση του έρωτα και το ξεγύμνωμα των σχέσεων, απομυθοποιείται η εξιδανικευμένη πραγματικότητα και καταρρίπτονται τα ταμπού. Οι θείες σου είναι καρικατούρες, έτοιμες για σήριαλ. Μου άρεσε η εγκληματολογική ανάλυση της προκήρυξης και το αφιέρωμα στον Μάικλ.

    Παρόλα αυτά…με βάζεις σε σκέψεις ...πέθανε ή δεν υπήρξε ποτέ ο ρομαντισμός; Και εμείς οι αθεράπευτα φαντασιόπληκτοι, τι θα απογίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα για το εγχείρημα σας χρειάζεστε έμπειρα άτομα που γνωρίζουν τι σημαίνει αναλαμβάνω αδέσποτα (στείρωση, περίθαλψη, υιοθεσίες, ενημέρωση)γιατί είναι ΜΕΓΑΛΟ το οικονομικό θέμα.
    Οι επιτροπές πολιτών στο Δήμο δεν ξέρω πόσο θ αεισακούγονται, εμείς στο Δήμο Χαλανδρίου στη φιλοζωική του οποίου ανήκω, έχουμε κάνει κατάληψη μέχρι και στο Δημοτικό συμβούλιο για να δουν το πρόβλημα και μας έχουν αντιμετωπίσει σαν γραφικές.
    Συγγνώμη που λέω πεσιμιστικά πράγματα, αλλά μόνο τέτοια γνωρίζω.
    Εύχομαι όπως λες, να υπάρχει τάση αναθεώρησης, αλλά η Ευρώπη είναι αλλιώς, εδώ ούτε καν ανθρωποκεντρική είναι η κοινωνία μας, μόνο προσωποκεντρική.
    Μην απογοητεύεσαι με όσα λέω γιατί τα αποτελέσματα φέρνουν οι μάχες, οπότε ελπίζω αυτό που θέλεις να γίνει να είναι αρκούντως δυναμικό έως και εκβιαστικό, ώστε να φέρει αποτελέσματα.
    Πάντως στο ξαναλέω, είναι μεγάλο λούκι η ενασχόληση εθελοντών με τα αδέσποτα, τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα, έχουν αφιερωθεί περιουσίες γι ανα καλυφθούν, δεν θα πρέπει να αναλάβετε τίποτα αν δεν γίνουν όλα με μια σειρά, δηλαδή οι επιτροπές, η δεσμευση κονδυλίων και τα σχετικά.
    Κάτι που θεωρώ σημαντικό είναι πως πρέπει οι Δημοι να αναλάβουν με έξοδα τους, μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αδιάφορων δημοτών τους, ιδιοκτητών ζώων και μη.


    Τώρα για τον ρομαντισμό που αναρωτιέσαι αν χάθηκε, ή δεν υπήρξε ποτέ, δεν είμαι κατάλληλη να σου απαντήσω. Δεν πέρασα ποτέ σε ρομαντικό έδαφος, πάντα κυνική ήμουν.
    Τώρα κι αυτό σηκώνει κουβέντα, αλλά δε βαριέσαι;

    Αν θέλεις μπορείς να επισκεφτείς το μπλογκ μας με τα ζωάκια μας: http://adespotohalandri.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει άνευ προϋποθέσεων, δεν υπάρχει άλλωστε η δυνατότητα.Μπήκα στη διεύθυνση, πολύ καλή δουλειά. Αλήθεια έχει κανένα αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακριβως οπως εκανε κ ο δημαρχος Ρεθυμνου,δημοσιοποιησε το προβλημα με τα αδεσποτα του δημου του.Επισεις μπορουμε να εχουμε κ καποιους δημους στο πλευρο μας οπως του Περιστεριου.Πιστευω πως με πολυ κοπο κ πολλες μαχες θα τα καταφερουμε..(Εχω μαθει να μην το βαζω κατω και στις πιο δυσκωλες συνθηκες και ποτε δεν βγηκα χαμενη μεχρι στιγμης..)Μονο που πρεπει να ενημερωθουν ολα τα καταφυγια για τη χρηματοδοτηση της ΕΕ και δεν μπορω να βρω την γραπτη αναφορα της σε αυτο για να την προοθησω σε αυτα αν καποιος την εχει η ξερει που μπορω να την βρω ας με ενημεροσει για να την στειλω.ειναι αρετα καταφυγια ΜΚΟ που ειναι συμφωνες με αυτο που σκεφτηκε η Πηνελοπη να κανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή